Waarom kiezen voor kleding gemaakt van biologisch katoen?

Biologisch katoen is de een populaire ecologische stof. Katoen zelf wordt al jaren gebruikt voor kleding, kleding van katoen voelt comfortabel, is ademend en droogt snel. Daarom wordt er zoveel kleding van katoen gemaakt. Maar wat is biologisch katoen precies? En waarom is het belangrijk om voor kleding van biologisch katoen te kiezen? Dat vertellen we je graag.

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen wordt verbouwd zonder giftige bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen. In plaats daarvan worden er biologische methodes gebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld andere insecten ingezet om schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. De grond wordt daarnaast niet uitgeput, want er wordt aan wisselteelt gedaan zodat de grond de belangrijke voedingsstoffen behoud. Ook wordt er bij de productie van biologisch katoen minder water gebruikt.

Maar er zijn nog meer verschillen tussen biologisch katoen en gangbaar katoen. Zo zijn de zaden die worden gebruikt voor biologisch katoen natuurlijke GMO vrije zaden, voor veel gangbaar katoen worden GMO zaden gebruikt. Daarnaast wacht men op het moment dat de katoenplanten van zichzelf de bladeren verliezen. Bij “normaal” katoen wordt de plant vaak met gif gedood om het proces te versnellen. Lees er meer over de productie van biologisch katoen op aboutorganiccotton.org

Omdat er geen onnatuurlijke meststoffen worden gebruikt groeit biologisch katoen wel langzamer. Daarom betaal je meer voor biologisch katoen, net zoals je dat doet voor bijvoorbeeld biologische aardbeien. 😉

Waarom is het belangrijk om voor biologisch katoen te kiezen?

Het is belangrijk om voor biologisch katoen te kiezen omdat de negatieve gevolgen voor het milieu van de normale productie van katoen erg groot zijn.

Ongeveer 25 procent van de bestrijdingsmiddelen die op de hele wereld gebruikt worden, wordt gebruikt voor katoen. Sommige van deze chemische middelen worden bestempeld als de meest giftige ter wereld. Ze zorgen voor gezondheidsproblemen als geboorteafwijkingen, voortplantingsstoornissen en zwakkere immuunsystemen. In veel landen wordt katoen nog steeds met de hand geplukt. Je kan je vast voorstellen dat deze giftige bestrijdingsmiddelen daarom makkelijk de gezondheid van de medewerkers op de plantage kan aantasten. Ook komen de bestrijdingsmiddelen terecht in het (grond)water en de chemicaliën putten de grond uit, waardoor er steeds meer onnatuurlijke meststoffen nodig zijn.

De chemische bestrijdingsmiddelen die normaal gesproken voor de productie van katoen worden gebruikt doden niet alleen de insecten die de planten opeten, wat al een nadelig effect heeft op het hele eco-systeem, want insecten staan helemaal onderaan de voedselpiramide. Maar ook andere insecten, waaronder de zo belangrijke bijen. Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van katoenplanten maar ook alle andere gewassen die groeien. Lees meer op pbs.org. Maar niet alleen insecten gaan dood door deze bestrijdingsmiddelen. Ook vogels gaan in grote getallen dood door de zware bestrijdingsmiddelen.

Wat is GOTS?

GOTS is een internationale certificering van biologisch katoen dat is opgericht in 2002. Het label garandeert dat de productie van het katoen op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoordelijk wijze gebeurt. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het label is ontstaan als een samenwerking van grote spelers binnen biologisch katoen: Organic Trade Association, Japan Organic Coton Association, International Association of Natural Textile Industry en Soil Association (UK), JOCA (Japan), IVN Naturtextil (Duitsland) en Soil Association (Verenigd Koninkrijk). De controles worden uitgevoerd door onafhankelijke controleorganismen. Lees meer op global-standard.org.

Hoe was je kleding van biologisch katoen?

Heb je een kledingstuk van biologisch katoen aangeschaft? Goed bezig! Je kan biologisch katoen hetzelfde wassen als gangbaar katoen. Kijk altijd naar de label in het kledingstuk voor de exacte instructies. Maar in het algemeen kan je katoen het beste op 30 graden wassen. Wassen op een lage temperatuur is ook nog eens goed voor het milieu!

© 2018 - 2024 The Green Wardrobe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Wij zijn van donderdag 9 mei tot en met maandag 19 mei afwezig. (2024)